Demokrasi kısaca Halkın kendi kendini yönetmesidir. Genel tanımı ise egemenliğin belirli bir kişi ya da sınıfa ait olmadiğı, egemenliğin halkın ve milletin içinde bulunduğu rejimdir.
Demokrasi beş ögeden oluşmaktadır
Temel hak ve hürriyetlerin güvenliği, çoğulculuk, eşitlik, özgürlük ve milli egemenliktir.

Demokrasi Çeşitleri

Demokrasi kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır.

Doğrudan Demokrasi

Halkın kanunları Bizzat kendi tarafından yaptığını, kanun yapmak için herhangi bir aracı kullanmadığı demokrasi çeşididir. Diğrudan demokrasi uygulaması zor bir demokrasi türüdür. Çünkü zenginlik ve nüfusun azlığı gerekmektedir. Doğrudan demokrasi meclis yoktur.

Yarı Doğrudan Demokrasi

Halkın kendini temsil eden milletvekilleri olmasına rağmen alınacak kararlarda doğrudan etkili olmasıdır.
Halkın alınacak kararlara doğrudan katılmasını sağlayan Üç yol bulunmaktadır. Yarı doğrudan demokrasinin araçları halkın kanun teklifi, halkın vetosu ve referandumdur.

Halihazırda ülkemizde halkın vetosu ve halkın kanun teklifi uygulanmamış, referandum ise çeşitli tarih ve kararlarda ülkemizde uygulanmıştır.
Halkın vetosu halkın referandum yapma isteğine verilen tanımdır.
Halkın kanun teklifi ise imza yoluyla halkın belirli bir kanunun çıkması için yasamayı harekete geçirme yoludur.

Referandum yasama organının ya da yani meclisin herhangi bir yasayı halkoyuna sunulması ve kanunun geçip geçmemesi için halkın Evet ya da hayır olarak oy kullanmasıdır.

Temsili Demokrasi

Halkın kendini temsil etmesi için parlamentoyu seçimler yoluyla temsilci yani milletvekilleri gönderdiğin demokrasi çeşididir. Ülkemizde uygulanan demokrasi sisteminde, halk kendi bölgesinden milletvekili seçsede, bu seçilen milletvekili tüm ülkeyi temsil etmektedir.

Demokrasi anlayış bakımından ikiye ayrılmaktadır. Biri çoğulcu demokrasi diğeri çoğunlukçu demokrasi anlayışıdır.

Çoğunlukçu demokrasi anlayışı, çoğunluğun kararının mutlak olduğunu öne süren ve çoğunluğun kararının hiçbir zaman yanılmayacağını tez edinen anlayıştır. Fikir babası Rousseau dur.
Çoğulcu demokrasi anlayışı ise çoğunlukçu demokrasi anlayışının tersidir. Nispi demokrasi olarak da söz edilen çoğulcu demokrasi anlayışına göre, azınlık dakilerin siyasi hakları çoğunluktakilere göre daha geçerlidir.
Çoğunluğun mutlak hakkını azınlıkdakilerin iktidar olması ile sınırlanabileceğini öne süren demokrasi anlayışıdır. Çoğulcu demokrasi, azınlıktakilerin gün gelip çoğunluk olabileceği fikrine göre hareket etmektedir. Çoğulcu demokrasi anlayışı, çoğunluğun kararlarını sınırlandıran bir etkiye sahiptir.