Egemenlik kaynağına göre devlet şekilleri
Devlette çeşitli ölçütlere göre sınıflandırılır. Genel olarak egemenlik kaynağına göre devlet şekilleri

1 - Monarşi

a- Mutlak monarşi
Bütün Yetkilerin tek bir kişinin elinde Toplandığı ve bu Yetkilerin herhangi bir yasa ile sınırlandırılmadığı yönetim şeklidir. Meşrutiyet öncesi Osmanlı İmparatorluğu mutlak monarşi yönetim şeklini örnek verilebilir.
b-Meşruti monarşi
Devletin başındaki tek kişinin, yani hükümdarın yetkilerinin belirli bir kanun ile sınırlandırıldığı monarşi biçimidir.

2-Teokratik yönetim

Egemenlik yetkilerinin ilahi bir güç tarafından verildiği ve yöneticinin verdiği buyruklarını Tanrısal bir Emir olarak sayıldığı yönetim şeklidir. Bu yönetimler genelde Uzakdoğu'da ve özellikle Japonya'da görülmektedir.

3-Oligarşi devlet

Yönetme yani egemenlik yetkisinin belirli bir zümre ya da sınıfa ait olduğu yönetim şeklidir. Örnek olarak Suriye gösterilebilir.

4-Cumhuriyet

Cumhuriyet klasik olarak Halkın kendi kendini yönetmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Cumhuriyet'te egemenlik bir kişiye yada zümreye ait olmayıp, halkın tamamına ait bir yönetim modelidir. Halk yönetime doğrudan katılmaktadır. Bu sebepten Cumhuriyet kavramı demokrasi ile özdeşleşmiş bir yönetim modelidir.

Egemenliğin Yapısı Bakımından Devlet Şekilleri

Devletler egemenlik yapısı bakımından üniter ve birleşik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Üniter Devletler Tek Yapılı Devletler

Üniter devlet sisteminin tanımı Tekçi yönetim anlayışı olarak geçer. Merkeziyetçi Bir Ülke yönetimi konusunda bazı yetkiler yerel yönetimlere verirse de gene tüm yetki ve sorumluluklar merkezde toplanmış durumdadır.
Üniter devletler de hukuk, ülkenin her yerinde aynı özelliği göstermektedir. egemenlik Teklik ifade eder.
Üniter devletler de yargı gibi Yasama ve yürütme de teklik gösterir. Yani üniter devletler de ülkenin bir ucunda nasıl bir sistem ve yönetim şekli uygulanıyorsa, diğer ucu da aynı şekilde yönetilmekte ve uygulanmaktadır. Bölge bölge farklı Devlet uygulamaları ve yasalar bulunmamaktadır. Ülkenin her alanı teklik gösterir ve merkeze bağlıdır. Ülkemiz üniter bir devlet yapısında oluo Anayasanın 3. maddesinde bu şekilde geçer.

Birleşik Devletler

Kısa tanımlı birden fazla devletin bir araya geldiği ve kendini temsil etmesi için birleştiği devlet topluluğu olarak adlandırılabilir. Birleşik karma Devletler'de yetkiler merkezde toplanmayıp, çeşitli bölgelerde farklılık göstermektedir. Birleşik karma devletler ya da diğer ismiyle mürekkep devletler, Konfederasyon ve federasyon olarak ayrılmaktadır.

Konfederasyon

Yasama, yürütme, yargı gibi kavramları ortak merkezde toplayan bağımsız ülkelerden kurulan, kendi egemenliklerini korumak için oluşturulmuş, karma devletler topluluğuna Konfederasyon denmektedir. Bu tür devletler günümüzde az kalmış, en bilinen temsilcisi İsviçredir.

Federasyon

Kendine özgü etkileri olan İki yada daha fazla devletin belirli bir iktidara bağlı olmak için oluşturdukları Devlet bütünlüğüne denir. Federe devletlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Her bir federe devletin kendi başına kendini temsil etme yetkisi yoktur. Ülkenin çeşitli yerlerinde her federe devletin kendi kanunu uygulanmaktadır. Yani ülkede Yasama ve yargı konusunda özerklik söz konusudur. Eyalet, Kanton gibi isimler verilebilir. Örnek olarak Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya gösterilebilir.