Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanımızdır.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selanik'te doğmuştur. Babası Ali Rıza Bey, annesi Zübeyde hanımdır.
Mustafa Kemal Atatürk Öğretim hayatını mahalle Okulu ile başladıysa ve babasının isteği üzerine o döneme göre modern bir eğitim veren Şemsi Efendi okulda devam etmiştir. Ardından Ali Rıza Efendi'nin vefatının ardından annesi Zübeyde Hanım ile birlikte dayısının yanına taşınmışlar, Mustafa Kemal Atatürk 1892'de Selanik Mülkiye Rüştiyesi başlamıştır.
Ortaokulu'nun Selanik Askeri Rüştiyesi'nden askeri lise sınavlarını kazanarak 1893 de askeri hayatı için ilk adımı atmışdır. Mustafa Kemal Atatürk çok başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiştir. Selanik askeri rüştiyesinde okuduğu sırada matematik öğretmeni ile aynı ismi taşıması nedeniyle matematik öğretmeni ona Kemal ismini vermiştir.
Daha sonra Manastır Askeri İdadi sınavlarının kazanmış 1898'de Manastır Askeri idadisi'ni başarıyla tamamlamıştır. 1899'da İstanbul Harp Okulu'na kaybolmuştur. Mustafa Kemal Atatürk 1902 yılında İstanbul Harp Okulundan teğmen olarak mezun olmuştur. Harp akademisine 1902 de teğmen olarak başlayan Mustafa Kemal, 1905 sonunda kurmay yüzbaşı rütbesi ile tamamlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk akademiden mezun olduktan sonra ülkenin düştüğü zor durumlardan kurtulması için çıkar yol aramış ve siyasi faaliyetleri devam etmiş, Bunun sonucunda katıldığı toplantıdan birinde  ihbar edilince ceza olarak Şam'a 5. orduya tayin edilmiştir.
Şam'dan gizlice ayrılan Mustafa Kemal Makedonya'ya gelerek eski arkadaşlarıyla birlikte Vatan ve Hürriyet cemiyeti'ni kurmuştur.

Daha sonra 13 Nisan 1909'da 31 Mart Vakasında isyanı bastırmak için hareket ordusu'nda Kurmay Başkan olarak görev almıştır.
Mustafa Kemal Fransa'da düzenlenen (1910) Picardie Manevralarına katılmış, 1913 yılında ise Sofya ateşemiliterliğine atanmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk Trablusgarp Savaşı'nda gizlice Libya'ya giderek Tobruk ve Derne de halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı başarılı savaşlarda bulunmuştur.

Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde 19 tümen komutanı olarak Arıburnu, Anafartalar, Conkbayırı ve Kireçtepe de Büyük başarılar kazanmıştır.

Çanakkale Savaşı'nda Albaylığa yükseltilen Mustafa Kemal, İngilizler ve Fransızlar'a karşı kazanılan büyük savaş sonrasında tanınmış ve bu zaferi Onu daha sonra milli mücadelenin lideri yapmıştır.

Çanakkale Savaşı'nın ardından Kafkas cephesinde gönderilmiş ve 1916 yılında Muş ve Bitlis'i Ruslardan geri almıştır.
Osmanlı ile İtilaf kuvvetleri arasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan bir gün sonra Suriye'de Yıldırım ordular grup Komutanlığı görevine atanmıştır. Ateşkes sonunda Ordu  toplanınca 13 Kasım 1918'de İstanbul'a geri dönüştür.

Daha sonra 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'dan Milli Mücadele'ye başlamış ve sonunda Yunanlılara karşı büyük bir sefer elde edildikten sonra Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Mustafa Kemal'in en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti'dir.
Ülkede hızlı Kalkınma hamlelerini hayata geçiren Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet'in ilanından sonra ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkması için bir dizi inkilap ve devrimi gerçekleştirmiş, 10 Kasım 1938'de hayata gözlerini yummuştur.

Mustafa Kemal dünya tarihine damga vuran bir lider olmuştur. Özellikle ileri görüşlülüğü ile tanınan Mustafa Kemal Atatürk, Amerikalı ünlü komutan Mac Arthur ile yaptığı görüşmede 2. Dünya savaşının Almanlar tarafından çıkarılacağını düşündüğünü söylemiş ve haklı çıkmıştır.
Mustafa Kemal Vatansever, idealist ve Lider özelliklere sahip bir komutan ve devlet adamı olmuştur.

Mustafa Kemal'in eserleri arasında Nutuk önemli bir yer tutmaktadır. Mustafa Kemal'in kendi kaleme aldığı, vatandaşlar için medeni bilgiler 1929 yılından itibaren okullarda okutulmuştur. 1930-31 yıllarında hazırlanan tarih kitabının her aşamasında bulunmuştur. 1937 yılında kendisinin Kaleme aldığı bir geometri kitabı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk Kafkas cephesinden sonra o dönemde veliaht olan Padişah Vahdettin ile 22 gün süren Almanya ziyaretinde bulunmuştur.(1917)
Mustafa Kemal Atatürk gençlik dönemlerinde Ziya Gökalp'in eserlerinden fikir almıştır.
Mustafa Kemal'in eserleri arasında en önemlisi nutuk olmakla birlikte, vatandaşlar için medeni bilgiler kitabı, geometri kitabı ve Kumandan ile hasbihal kitabı bulunmaktadır. Nutuk adlı eseri 1915-1919 yılları arasını anlatmaktadır.