Siyasi partiler demokratik yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. Önceden izin almaksızın kurulabilen siyasi partiler anayasa ve kanun hükümleri içerisinde faaliyet sürdürürler.

En az  gerekli şartları taşıyan 30 Türk vatandaşı tarafından kurulabilen siyasi partiler, Genel Merkezi Ankara da bulunmaktadır. Siyasi partiler seçimlerde aldıkları oy oranında devletten yardım alırlar
18 yaşını doldurmuş her birey, siyasi partiye üye olabilir.

Kamu kurum kuruluşlarında ki memurlar, silahlı kuvvet mensupları, Yükseköğretim öğrenci öncesi öğrenciler , Hakim Savcılar Sayıştay dahil yüksek yargı organı mensupları siyasi partilere üye olamazlar.

Siyasi partilerin kapatılması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava ile anayasa mahkemesi tarafından kesin olarak karara bağlanması suretiyle gerçekleşir.

Yabancı devletlerden yardım aldığı Devleti'nin siyasi partiler tamamen kapatılır. Anayasa mahkemesince kapatma kararı verilen siyasi partilerin yöneticileri, kararın resmi gazetede yayınlanmasından  itibaren 5 sene içerisinde başka bir partiye üye yönetici ve Denetçi olamaz.

Siyasi partilerin mali denetimleri Anayasa Mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Bu süreçte Sayıştay'dan yardım sağlanır.