Temel hak ve hürriyetlerin yani özgürlüklerin durdurulması 1982 anayasasının 15. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre olağanüstü dönemlerde (olağanüstü dönemlerden kasıt Savaş, sıkıyönetim, seferberlik ve ve bunlara ek olarak olağanüstü halde eklenmiştir) temel ve hak ve hürriyetlere aykırı tedbirler alınabilmektedir.

Ancak Bu dönemlerde alınan tedbirler, belli şartlara uymak zorundadır. Temel hak ve hürriyetlerin durdurulması, uluslararası sözleşmelere aykırı olmamalı (özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) Koşulları benimsenmiştir. Ayrıca bu durdurma işlemi yapılırken ölçülülük ilkesine uyulması gerekmektedir.

Temel ve hak ve özgürlüklerin durdurulması halinde dahi yine madde 15'te her ne şart oluşursa oluşsun, bazı dokunulmayacak haklar bulunmaktadır.

Temel hak ve hürriyetlerin durdurulması halinde dahi dokunulmayacak haklar,
-Savaş halinde meydana gelen ölümler haricinde yaşama hakkı
-Din ve vicdan din Vicdan ve kanaatlerini açıklamaya bir kimsenin zorunlu bırakılmaması ve bunlardan dolayı suçlanmaması
-Suçluluk kanıtlanınca ya kadar kişinin masum sayılması (Masumiyet karinesi)
-işkence ve kötü muamelede bulunmama yasağı

Yukarıda sayılan bu haklar her türlü olağanüstü şartta dokunulmayacak haklardandır.

Temel hak ve özgürlüklerin durdurulması Savaş, sıkıyönetim, seferberlik ve olağanüstü hallerin söz konusu olması durumunda, ölçülülük ilkesine bağlı bir şekilde, uluslararası Doğan anlaşmaların ihlal edilmediği koşullarda, çekirdek haklara dokunmadan uygulanabilmektedir.