Trablusgarp Savaşı 1911-1912

Avrupa devletleri arasında Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkeler, Denizaşırı sömürgelerden elde ettikleri gelir ile zenginlik içerisinde Devletlerini idare ettirmişler, kendi içerisinde Birlik olamayan ve birliğini ancak 19. yüzyılda tamamlayabilen İtalya ve Almanya gibi ülkeler, Sömürgecilik ve yeni topraklar elde etmek için gözlerini açmışlardır.

Hammadde kaynakları için sömürge ara işine giren İtalya, ilk olarak gözünü Habeşistan'a dikmiş, bu bölgeye saldırsa da başarılı olamamıştır.

Habeşistan yenilgisi üzerine hasta adam olarak gördüğü Osmanlı'nın Kuzey Afrika'da kalan son toprağı Trablusgarp'a göz diken İtalyanlar, Osmanlı'nın İtalyan tüccarlara kötü davrandığı ve Trablusgarp'ı medeniyet yönünden geride bıraktığı gerekçesiyle işgal etmişlerdir.
1909 yılında İtalya ve Rusya arasında imzalanan Racconigi Anlaşması ile Rusya ve İtalyanlar birlik olmuş, çıkarlarına karşılıklı olarak tanımışlardır.
İngiltere ve Fransa, Almanya- İtalya arasındaki yakınlaşmanın önüne geçmek için İtalyanlar'ın Trablusgarp işgaline onay vermiştir.
İtalyanlar kendilerine yakın konumda Gördükleri ve Akdeniz'de alınabilecek son yer kalan noktanın Trablusgarp olması sebebiyle bu bölgeyi işgal etmiştir.

Trablusgarp Savaşı Osmanlı Devleti'ni çok zor bir duruma düşürmüştür. Çünkü denizden İtalyanlar Trablusgarp çevirmiş, karadan ise Osmanlı'nın bu bölge ile bir bağlantısı kalmamıştır. Osmanlı İmparatorluğu Trablusgarp'a ne karadan ne denizden yardım gönderebiliyordu. Bunun üzerine Enver Bey, Fethi Bey, Mustafa Kemal gibi Vatansever Subaylar kılık değiştirerek gizlice Trablusgarp'a giderek bölge halkını İtalyanlara karşı teşkilatlanmış ve İtalyanlara Tobruk ve Derne de ağır kayıplar vermişlerdir.
Trablusgarp Savaşı İtalyanlar açısından zor bir sürece girince, İtalyanlar Osmanlı'yı barışa mecbur etmek için 12 Adayı işgal etmiştir. Tam bu sırada Balkanlarda birinci Balkan Savaşı patlak verince Osmanlı İmparatorluğu bölgedeki subayları geri çağırmış ve Ekim 1912'de İtalya ve Osmanlı arasında Uşi Antlaşması imzalanmıştır.
Osmanlı bölgede çıkan savaşlar neticesinde Barış Yapmak zorunda kalmış, Uşi Antlaşması ile Bingazi ve Trablusgarp İtalyanlara verilmiştir. 12 ada geçici süreyle İtalyanlara bırakılmıştır.
Uşi anlaşmasından 2. Dünya Savaşı bitimi 1947 Paris Antlaşması'nda kadar İtalyanlar 12 Ada elinde bulundurmuş, İkinci Dünya Savaşı'nda yenilmesinin ardından 1947 Paris Antlaşması'yla 12 Ada Yunanistan'a bırakılmıştır.

Balkan Savaşları 1912-1913

20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu için parçalanma planları yapılmış ve İngiltere ile Fransa Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlar'dan atılması için yeni kurulan Balkan Devletlerini kışkırtmıştır. Ruslar da Panslavizm politikası gereği Balkan devletlerinin Osmanlı'yı bölgeden atma isteğini desteklemiştir.

Osmanlı'nın siyasi ve ekonomik açıdan kötü oluşu, milliyetçilik akımlarının Balkanlar üzerinde etkili olması ve balkan devletlerinin kendi aralarında Birlik kurması ile Sırbistan, Bulgaristan, Karadağ ve Yunanistan Osmanlı Devleti'ne Makedonya'da ıslahat yapması için Baskıda bulunmuş, bu istek Osmanlı tarafından reddedilince 8 Ekim 1912'de Osman devletlerine karşı Balkan birliği Devletleri savaş ilan etmiştir.
1 Balkan Savaşı
Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ ve Sırbistan'ın oluşturduğu birlik Osmanlı'ya karşı ilan ettikleri savaşta başarılı olmuş, Osmanlı ordusu içerisindeki disiplinsizlik, Ordu'nun politika ile iç içe olması, Trablusgarp gibi Uzak cephelerde savaşılması ve Balkan devletlerinin Avrupalılar tarafından yoğun bir şekilde desteklenmesi gibi sebeblerle Osmanlı Devleti ağır bir yenilgi almış, Bulgarlar Çatalca'ya kadar gelmişlerdir.

Bunun üzerine 30 Mayıs 1913 yılında Londra Anlaşması imzalanmış, bu anlaşmayla Girit ve Makedonya'nın Güney Yunanistan'a bırakılmıştır. Midye-Enez hattı Bulgaristan ile sınır kabul edilmiştir.

Birinci Balkan Savaşı'nın sonuçları

1. Balkan Savaşı sonucunda en başarılı çıkan ve Toprak sahibi olan ülke Bulgaristan olmuştur. Bulgaristan denize Güney'den sınır olacak kadar topraklarını genişletmiş ve Osmanlı Devleti'nin sadece Bulgaristan ile sınır komşuluğu kalmıştır.
Rumeli de yaşanan toprak kayıpları nedeniyle Bu bölgeden Anadolu'ya yoğun göçler yaşanmıştır.
Arnavutluk bağımsızlığını ilan etmiş ve Arnavutluk Balkanlarda son bağımsız olan devlet olmuştur.
2. Balkan Savaşı
Birinci Balkan Savaşı sonucunda Bulgaristan'ın çok büyük Toprak kazancına ulaşması sebebiyle ve Bulgaristan'ın Ege kıyılarına ulaşması eklenince Yunanistan bu duruma karşı çıkmış Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Romanya Bulgaristan'a karşı savaş ilan etmiştir. 2. Balkan savaşında Balkan devletlerinin Bulgaristan'a savaş ilan etmesinin ardından Osmanlı fırsattan istifade ederek Edirne ve Kırklareli'yi geri almıştır.
Bu durum İttihat ve Terakki'nin güçlenmesine sebep olmuştur. Balkan ülkelerinden olan Romanya birinci Balkan Savaşı'na katılmamış ancak İkinci Balkan Savaşı'na katılarak Bulgaristan'dan Toprak kazanmıştır.

İkinci Balkan Savaşı sonucunda imzalanan İstanbul antlaşması 29 Eylül 1913'de Meriç Nehri Bulgaristan ile sınır ilan edilmiştir. Yunanistan ile imzalanan Atina Antlaşması 14 Kasım 1913'de Selanik Yunanistan'a verilmiştir.